Greek judge bans investigative TV show

Ελληνίδα δικαστής απαγορεύει δημοσιογραφική τηλεοπτική εκπομπή

Via LEFTeria


13 Φεβρουαρίου 2014

ΑΘΗΝΑ, Ελλάδα (AP) Μία Ελληνίδα δικαστής απαγόρευσε την Πέμπτη σε έναν κορυφαίο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό να βγάλει στον αέρα ρεπορτάζ σχετικά με  έρευνα για ένα θανατηφόρο δυστύχημα με βάρκα μεταναστών, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το απόρρητο της εν εξελίξει επίσημης έρευνας.


Η δικαστής Αντιγόνη Σταμολέκα προειδοποίησε το Mega TV με “αυστηρές νομικές κυρώσειςαν μεταδώσει το ρεπορτάζ ή ακόμα και αν συνεχίσει να προβάλλει διαφημιστικά σποτ για αυτό πριν ολοκληρώσει την έρευνά της.

Το Mega είπε ότι η απόφαση ήταν μια απαράδεκτη πράξη λογοκρισίας, και επέμεινε ότι θα ολοκληρώσει και θα μεταδώσει το ρεπορτάζ  όπως είχε προγραμματιστεί κατά τη διάρκεια του επεισοδίου της επόμενης εβδομάδας στη δημοφιλή εκπομπή “Πρωταγωνιστές”.


«Θα ήταν μια θλιβερή κατάσταση, εάν οι δημοσιογράφοι έπρεπε να εξασφαλίζουν την άδεια των δικαστών για να διερευνήσουν μια ιστορία», δήλωσε ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος παρουσιάζει τους «Πρωταγωνιστές».


Στις 20 Ιανουαρίου προκλήθηκε ναυάγιο ενός σκάφους που προσπαθούσε να περάσει μετανάστες στην Ελλάδα από την κοντινή τουρκική ακτή, ενώ υπήρχαν έξι νεκροί και έξι ακόμη οι οποίοι θεωρείται ότι πνίγηκαν κοντά στο Φαρμακονήσι στο ανατολικό Αιγαίο.Το πλοίο ήταν υπό ρυμούλκηση από ταχύπλοο της ακτοφυλακής. Οι επιζώντες κατηγόρησαν τους λιμενικούς ότι προσπαθούσαν να τους επιστρέψουν παράνομα σε τουρκικά χωρικά ύδατα και δεν έφεραν εις πέρας την προσπάθεια διάσωσης ενώ και τα δύο τα αρνείται η ελληνική κυβέρνηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνείς οργανώσεις δικαιωμάτων ζήτησαν τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας.

 
 
Η απόφαση της Σταμολέκα, η οποία εδρεύει στο αιγαιοπελαγίτικο νησί της Κω, κοντά στο Φαρμακονήσι, ήρθε μια μέρα αφότου το διεθνές παρατηρητήριο για τον Τύπο οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, έριξαν την Ελλάδα 14 θέσεις στον δείκτη για την παγκόσμια ελευθερία του Τύπου 2014, στον οποίο είναι πρώτη η Φινλανδία.

 
Η οικονομικά υποβαθμισμένη Ελλάδα κατατάσσεται 99η μεταξύ 180 χωρών. Η οργάνωση εξέφρασε την ανησυχία της για τις επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων από το ναζιστικής εμπνεύσεως κόμμα, Χρυσή Αυγή, καθώς και το κλείσιμο του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα, της ΕΡΤ από την ελληνική κυβέρνηση το περασμένο έτος.
 Μετάφραση – Απόδοση: LEFTeria-news

ATHENS, Greece (AP) — A Greek judge on Thursday banned a leading private TV station from airing an investigative report into a deadly migrant boat accident, claiming it could compromise the secrecy of the ongoing official investigation.

[…]

The Jan. 20 sinking of a boat trying to smuggle immigrants into Greece from the nearby Turkish coast left six dead and another six presumed drowned near Farmakonissi islet in the eastern Aegean Sea.

[…]

Economically depressed Greece now ranks 99th among 180 countries.

[Full story]

Ο Fadi Mohamed, ένας Αφγανός που έχασε την οικογένειά του, όταν το πλοίο βυθίστηκεπεριγράφει πως είδε τους λιμενοφύλακες να κλωτσούν έναν πρόσφυγαΦωτογραφίαΝικόλας Γεωργίου / Demotix / Corbis 

Image Source: LEFTeria